miercuri, 18 februarie 2015

CIRCUIT MARAMURES

Ziua 1: Targu Jiu –Lainici – Petrosani (Muzeul Mineritului) - Alba Iulia (Cetate, Catedrala) – Cluj Napoca (Ansamblul Monumental Matia Corvin, Catedrala Neamului) – Gherla – Sapanta (Cimitirul Vesel, Manastirea de pe granite Peri) – cazare 1 noapte
Ziua 2: Sighetul Marmatiei (Muzeul Memorialul Durerii) – Ocna Sugatag – Barsana (Manastire) – 1 noapte cazare
Ziua 3: Ieud –Tg-Mures - Sighisoara (Piata Cetatii, Turnul cu ceas) – 1 noapte cazare
Ziua 4: Sibiu (Dumbrava Sibiului, Muzeul Brukenthal) – Rm. Valcea (Casa lui Anton Pann, Parcul Central) – Targu Jiu
Tarife: La 40 platitori = 328 lei/pers; La 47 = 310 lei/pers; La 48= 309 lei/pers; La 50= 307 lei/persoana.
Muzeul Mineritului – Petrosani
Binecunoscutul Muzeu al mineritului din Petroşani a fost înfiinţat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara cu numărul 750 din 4 august 1961.
Primul sediu al muzeului a fost pe strada Ion Creangă la nr.1 într-o casă situată pe suprafaţa actualului Parc Central, peste drum de Casa de Cultură . Anul 1966 aduce mutarea muzeului în actualul sediu.
Sapanta: Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. S-a făcut ipoteza că asta provine din cultura dacilor, care considerau moartea ca un eveniment vesel. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
Sighetul Marmatiei
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei
Fondatori Ana Blandiana şi Romulus Rusan
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este realizat şi administrat de Fundaţia Academia Civică.
Cea mai mare victorie a comunismului - o victorie relevată dramatic abia după 1989 - a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.
Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.
Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.
La întrebarea "Poate fi reînvăţată memoria?", Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.
Casa Elie Wiesel
Elie (Eliezer) Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației) este un scriitor și ziarist în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, evreu american supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
A publicat 57 de cărți - cea mai celebră fiind «Noaptea», o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.
Cimitirul Saracilor – Sighetul Marmatiei
Cimitir situat la ieșirea din Sighetul Marmației, la mai puțin de 50 de metri de frontiera româno-ucraineană. A funcționat pe parcursul secolului XX ca loc de înmormântare pentru persoanele fără adapost, a persoanelor sărace, etc. pe cheltuiala primăriei. Dupa 1940 aici au fost îngropați cei pe care îi executau trupele hortyste. Între 1950 și 1954 în acest loc au fost îngropați fie individual, fie în gropi comune, deținuții politici de la infernala inchisoare de exterminare din Sighet (locația actuală a Memorialului Victimelor Comunismului). Printre cei îngropați aici se numară marele om de stat Iuliu Maniu, sau istoricul Gheorghe Brătianu, alături de alți fruntași politici ai României interbelice. Azi acest loc este inclus în memorialul Victimelor Comunismului. Deoarece a funcționat ca cimitir al săracilor și ca loc de înmormantare pentru victimele represiunii hortyste este imposibil de marcat locul exact unde au fost ingropați fruntașii politici. Nimeni nu a reușit să identifice până azi rămășițele pământești ale acestora.
..................................................................................................................................................................................
Informatii si rezervari la Agentia Gorj Travel - nr. tel. 0253 224 320;
0723 38 73 73

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu