marți, 9 martie 2021

Baile Herculane - o vacanta de neuitat

 

BAILE HERCULANE

Descriere statiune: Staţiune milenară menţionată sub denumirea „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”. Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene. Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Amplasament geografic:

Staţiunea este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 160 m, la 8 km distanţa de graniţa cu judeţul Mehedinţi şi doar 25 de km de frontiera cu Serbia pe superba vale impadurita a raului cerna, fiind descoperita si folosita de romani, incepand din 105-107 d. Hr.Izvoarele minerale de aici au fost denumite “Thermae herculi”.

Climat: de tip depresionar, cu influente mediteraneene, temperatura medie 10,5 grade celsius.

Factori naturali de cura:ape minerale izotermale şi hipertermale (38-60°C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziţii chimice: sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;  clorurate, sodice, calcice; oligominerale. Ionizarea negativa a aerului atinge in anumite zone peste 200 de ioni negativi pe cmc., ceea ce face sa creasca rezistenate generala a organismului si favorizeaza circulatia sanguina.

Atractii turistice:Statiunea Semenic (40 km. de Resita) renumita pentru pârtii de schi, sporturi de iarna; Muzeul Dunarii din Moldova Noua, Muzeul Locomotivelor cu Abur în aer liber, Casa Memoriala General Dragalina din Caransebes; Excursii in Muntii Semenicului, Valea Cernei si Cheile Cernei; Orasul Drobeta Turnu Severin (Podul lui Traian, Muzeul Portile de Fier); excursie cu vaporul pe Dunare, orasul Targu Jiu; Manastirea Tismana; complexul Carstic Ponoare, statuia lui Hercule din bronz, baile Imperiale Romane, Baile Imperiale Austriece, gara Baile Herculane,  pestera Closani.

Indicatii terapeutice: 

Boli ale aparatului locomotor (afectiuni reumatismale articulare degenerative, afectiuni reumatismale articulare inflamatorii, afectiuni reumatismale abrticulare, sechele dupa traumatisme ale aparatului locomotor ) afectiuni sistemului nervos periferic ( pareze, paralizii); afectiuni cronice ale aparatului respirator (bronsite, rinite, sinuzite, astm), afectiuni ginecologice cronice, diabet zaharat incipient, intoxicatii cu metale grele, boli digestive, afectiuni ale ochilor, sindrom supraponderal.

Contraindicatii: Boli acute, tumori, T.B.C., epilepsie, tulburari psihice, sindrom hemoragic.

Tipuri de proceduri si instalatii de tratament:Hidroterapie, electroterapie, masaj, recuperare functionala, cultura fizica medicala, acupunctura, tratamente geriatrice, cosmetica geriatrica.Instalatii pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si cu ape minerale termale clorurosodice atat in vane, cat si in bazine, cu posibilitati de kinetoterapie; buvete pentru cura interna cu ape minerale; bazin cu ape minerale termale in aer liber; instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale; sali de gimnastica medicala, masaj medical; sauna.


Va puteti caza la Baile Herculane la tarife incepand de la 200 sau 250 lei/camera dubla/noapte.


Agentia Gorj Turism - Targu jiu, Zona Garii, la Steaguri.

0723 38 73 73; 0745 30 44 77.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu