marți, 11 noiembrie 2014

Baile Olanesti - ,,Izvoarele de Aur’’



Daca vii la Olanesti… gusti din ,,potirul fericirii’’ : fiecare strop din apele vindecatoare iti va da mai multa putere sa traiesti, sa crezi, sa visezi ca un <<proaspat adolescent>> care descopera maturitatea cu entuziasm.
Băile Olăneşti sau Izvoarele de Aur, cum sunt denumite popular, sunt situate în judeţul Vâlcea, la 18 km de Municipiul Ramnicu Valcea. Oraşul Olăneşti a fost consemnat încă din anul 1760, o dată cu descoperirea izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone. Prima dată au fost menţionate ca fiind „ape tămăduitoare”, fiind descoperite pe moşia clucerului Toma Olănescu, după care au fost şi denumite băile şi localitatea. De la intrarea în Olăneşti se simte mirosul puternic de sulf, iar oamenii care se plimbă prin staţiune lasă impresia că au oprit timpul în loc şi că au găsit elixirul tinereţii veşnice.
In Olanesti s-a investit in reamenajarea Parcului Central, in piscine interioare dotate cu sala de sport si/sau de relaxare, in baze de tratament pentru adulti si copii. Nu doar apa locului este recomandata, ci si aerul. Fara a fi singura atractie din statiune, calitatile de exceptie ale Izvoarelor de Aur fac Baile Olanesti sa se numere printre primele cinci statiuni balneare din Romania ca numar de turisti veniti la tratament.
Intre statiunile balneoclimaterice din tara, Olanestiul este pe primul loc ca numar de izvoare, debit zilnic total al acestora  si ca varietate a compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc 35 de surse hidrominerale, atat izvoare naturale, cat si ape colectate in puturi si galerii. Cincisprezece izvoare minerale sunt captate pentru cura interna, in timp ce doua izvoare si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie)
Domnul Doctor Adrian Popa, intr-un interviu acordat unei reviste ne informa ca aerosolii cu sulf vindecă epilepsia şi psihozele, ca formula de tratament balnear se poate modifica de la an la an pentru acelaşi pacient, ca statiunea este renumita pentru tratarea litiazelor renale, iar durata curei trebuie individualizata.
Tot el ne spunea: „Zona împădurită a dealurilor şi versanţilor Munţilor Căpăţânei, ce înconjoară staţiunea, reprezintă un filtru natural pentru poluanţii atmosferici, fiind o importantă sursă de oxigen. Aerul prezintă calităţi suplimentare prin prospeţimea şi aroma specifică datorată substanţelor volatile secretate de conifere şi de răşinoase şi mai puţin datorită ozonificării sale. Prezenţa redusă a plantelor, al căror polen face parte din categoria pneumalergenilor majori (gramineele, ambrosia, artemisia, mesteacănul, alunul, arinul), va transforma staţiunea în loc de refugiu sezonier pentru pacienţii cu alergii polinozice. Prezenţa aerosolilor cu sulf, în cantitate mare în zona izvoarelor de pe Valea Tisei, contribuie la efectul desensibilizant-antialergic benefic, dar şi la creşterea  excitabilităţii corticale şi a sistemului nervos vegetativ, ce poate decompensa unele afecţiuni ca epilepsia, nevrozele anxioase sau psihozele. Le recomandăm oamenilor să încerce cura de teren, adică plimbarea pe traseele uşoare (3-7 km) din jurul staţiunii, spre izvorul 24 sau Comanca, într-un ritm adaptat rezervei cardiovasculare. Cura de teren, asociată băilor de aer şi helioterapiei în perioadele de vară, constituie o completare agreabilă a tratamentului balnear”.
La Olăneşti se pot face adevărate cure de sănătate, în care omul trebuie să plece „mai uşor” şi plin de energie. De aceea, nu este uitat nici măcar regimul alimentar: „Dieta reprezintă un element important de care se va ţine cont pentru obţinerea unui răspuns corect din partea organismului la solicitările curei balneare şi, în orice caz, este o condiţie obligatorie a unei vieţi sănătoase. Ca principiu, în perioada de cură balneară, alimentaţia trebuie să fie completă, echilibrată în principii alimentare şi adaptată caloric la efortul metabolic şi fizic depus. Se individualizează şi se particularizează în funcţie de vârsta şi de afecţiunile pacientului, luând în considerare greutatea corporală şi evoluţia acesteia în raport cu valoarea normală”.
Unul dintre cele mai cunoscute Izvoare de Aur ale Olanestiului, Izvorul nr. 24, are o mare popularitate, apa sa fiind cunoscuta ca tratament eficient pentru o serie de afectiuni. Captat pentru prima oara in 1921, Izvorul 24 este cel mai indepartat, fiind situat la circa 1.5 km de statiune.In 1963 izvorul a fost amenajat intr-un pavilion separat, cu o arhitectura moderna, imaginea lui devenind emblema statiunii. Dupa seismul din 1977 debitul a crescut brusc, de la 15 – 20 m.c. la 50 m.c./zi, revenind la valori normale in luna octombrie 1977. Apa are efecte diuretice pentru ca scade colesterolul, trigliceridele, bilirubina – actiune favorabila functiei hepatice.Efectul diuretic este de mare ajutor pentru inlaturarea infectiei urinare.
Acolo unde exista ,,puteri tamaduitoare’’ exista si mituri pe masura. Apa colectata in sticla, tinuta acasa timp de mai multe ore, nu ajuta! Apele isi pierd stabilitatea in contact cu aerul, isi modifica atat aspectul, cat si actiunile terapeutice in cateva ore. Acesta este motivul pentru care aceste ape nu se imbuteliaza si nu se comercializeaza. Unele ape trebuie incalzite la anumite temperaturi inainte de administrare. In unele hoteluri mari exista ‘’baruri’’ de ape minerale, aprovizionate la ore fixe, de sase ori pe zi.
Dar nu incercati sa faceti tratamentul luand apa… acasa!
Se ştie că multe dintre afecţiunile organismului pot fi preîntâmpinate dacă avem grijă de noi. De aceea, profilaxia este una dintre priorităţile celor de la Băile Olăneşti: „Cura profilactică urmăreşte creşterea capacităţii de adaptare a pacienţilor cu sindroame de «decondiţionare» la variaţiile termice sau la efort fizic şi/sau care prezintă factori de risc de îmbolnăvire. Ea se poate adresa şi acelor pacienţi care au prezentat afecţiuni ce sunt vindecate sau stabilizate în momentul curei.’’ (Dr. Adrian Popa)

………………………………………………………………………………………….
In Olanesti exista posibilitati de cazare pentru toti turistii, indiferent ca este foarte pretentios sau prefera varianta ,,Economic’’.  La Hotelurile Alice 3*, Tisa 3*, Olanesti 3*, Central 3*, President 3*, Stogu 3*, Suprem 3*, Podium 3*, Parang 2*, Vila Florilor 3* si multe alte unitati de cazare ai posibilitatea sa alegi din Colectia ,,Vacanta in tara mea’’,   Programe Sociale  la tarife accesibile ! Poti strabate  <<lumea- n lung si-n lat>>, noi va propunem... <<Alegeti Romania, Alegeti Olanesti !>>…Ati ales Bine !
P.S. : tarifele pornesc de la 360 lei/persoana/Pachet 6 nopti cazare cu mic dejun si tratament
…………………………………………………………………………………………..
Mai multe informatii si rezervari la Agentia Gorj Turism 
tel. 0253 22 74 35 ; 0353 40 13 12 ; 0745 30 44 77
www.gorjtourism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu