luni, 30 noiembrie 2020

Citatul zilei

Dragostea de mare nu trece de-a lungul anilor. Mă voi gândi mereu la asta și mă va face mereu fericit, este dragoste fără dezamăgire ..."Natalya Andreeva"


Eforie Nord

 

,,Pe faleze superbe intalniti tinerete fara batranete"!


Este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc fiind situata la 14 km de Constanta. In partea de sud-vest se afla lacul Techirghiol cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului, astfel ca turismul recreativ se imbina cu cel balnear. Statiunea are o larga deschidere spre mare si o faleza de peste 30 m inaltime. Plaja de peste 3 km lungime are si portiuni ce ating 100 m in inaltime.

Baza de tratament functioneaza pe tot timpul anului, spatiile de cazare fiind incalzite in perioada rece. Exista 3 centre prinicipale de tratament deschise tot timpul anului: Sanatoriul  Balnear Efosan (GRAND) unul din cele mai vechi asezaminte pentru tratarea diferitelor afectiuni prin metode naturale (bai, aerosoli, namol de Techirghiol), Baza  de Tratament a Complexului Britania (fostul complex Steaua de Mare, Delfinul si Meduza) si Centrul SPA al Hotelului Europa care este unul din cele mai moderne si bine dotate centre din Romania. De asemenea mai exista cateva centre de tratament mai mici fie la unele hoteluri cum ar fi Hotel Petrolul si Hotel Traian, fie la diverse policlinici particulare care ofera servicii bune. Posibilitatile de agrement sunt reprezentate de o multime de restaurante, terase, baruri, discoteci. Remarcam restaurantul Nunta Zamfirei  cu o traditie de 25 ani care ofera un program unic in Romania (programul respecta obiceiurile si meniul unei nunti traditionale romanesti, in acompaniamentul unei formatii de cantareti de muzica populara) foarte in voga multi ani in urma, acum ceva mai putin datorita gusturilor noii generatii de tineri mai putin atrase de valorile traditionale autentice  si de muzica populara.

Cel mai apropiat oras: Constanta 14 km, Bucuresti 245 km, Targu-Jiu 565 km. Cel mai apropiat aeroport: Mihail Kogalniceanu 32 km.

Cai de acces: rutier: Eforie Nord se afla la 14 km sud de Constanta pe DN 39 (E87); 29 km nord de Mangalia; feroviar: 14 km sud de Constanta pe linia Constanta-Mangalia, statia CFR Eforie Nord; aerian: Bucuresti - Constanta (aeroportul Mihail Kogalniceanu) apoi curse auto pana in statiune.

Obiective turistice in zona: Cetatea Calatis, Cetatea Histria, Cetatea Tomis, Delfinariul din Constanta, Muzeul de Arta, Farul Genovez, Muzeul Marinei Romane, Monumentul Adamclisi, Delta Dunarii, Edificiul Roman cu Mozaic, Lacul Belona , Lacul Techirghiol



Factori de cura: Apa sarata a lacului Techirghiol, apa marii, namol sapropelic extras din lacul Techirghiol, bioclimat marin bogat in aerosoli salini si radiatie solara cu efect stimulativ asupra organismului.

 

Băile Reci – Atracția principală a stațiunii o reprezintă „Băile Reci” cu nămolul de Techirghiol. Nămolul sapropelic, cu o consistenţă păstoasă, bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, are calităţi ce îl situează pe primele locuri din Europa din punct de vedere al eficacităţii terapeutice, acţionând atât prin factorii săi fizici cât şi prin componentele sale chimice, aşa cum demonstrează studiile de absorbţie cu izotopi radioactivi. Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază mâlul din această zonă. „Strămoşii” nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care, prin degradare, produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul, folosit în toate bazele de tratament existente pe litoral, este natural, extras de pe fundul lacului ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Stratul de mâl negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, adică înmagazinează uşor căldura.
Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. Pentru conservarea şi refacerea pe cale naturală, acesta se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament.

Indicaţii terapeutice. Tratamentul afecţiunilor reumatice, atât al celor inflamatorii, cât şi degenerative, primează în serviciile de balneofizioterapie de pe Litoral. Afecţiunile reumatismale beneficiază de remedii complexe, cu efecte termice, mecanice, chimice, imunostimulatorii şi de reechilibrare neurovegetativă. Tratamentele sunt minuţios structurate pe cele trei scopuri principale ale terapiei – profilactic, curativ şi recuperator, adresându-se mai multor afecţiuni precum: reumatismale de tip inflamator, reumatismale degenerative, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului) şi ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson). De asemenea, pot fi ameliorate boli ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie), dar şi alte afecţiuni asociate.


Cazare Eforie Nord



Hotel Ovicris Selena 2* Intrare 14.06.2021-6 nopti/2 adl - 605 lei

                                                 02.07.2021-6 nopti/2 adl - 780 lei

                                                 14.07.2021-6 nopti /2 adl - 975 lei

                                                 01.08.2021-6 nopti/2 adl - 1210 lei


Hotel Apollo 3*  


                          Intrare 14.06.2021-6 nopti/2adl - 740 lei  

                                      02.07.2021-6 nopti/2 adl - 940 lei

                                      14.07.2021-6 nopti/2adl - 1580 lei cu MD

                                      01.08.2021-6 nopti/2 adl -1710 lei cu MD


Relatii si rezervari - Agentia Gorj Turism - Zona Garii

Telefon:0253 22 74 35; 0745 30 44 77 , 0723 38 73 73


vineri, 20 noiembrie 2020

Gura Humorului, un orasel fermecator in inima Bucovinei

 Situat in nordul Romaniei, in judetul Suceava, oraselul poarta denumirea raului Humor. In zona exista chiar si o legenda legata de numele localitatii. Se spune ca in anii 1200, tatarii ajunsi pe aceste meleaguri, din cauza unor ploi abundente au intampinat greutati in incercarea de a traversa raul. Astfel, ei au denumit raul “Homor”, cuvand care in limba turanica inseamna “repede”. Cu trecerea timpului, acest nume s-a schimbat in “Humor”. Chiar si asa, exista inca batrani in regiune care tind sa pronunte numele orasului “Homor”.

Invaluita de peisaje montane pitoresti, Gura Humorului este locul in care bate inima Bucovinei. Este, totodata, locul in care inca se aud doinele transmise din mosi-stramosi si locul de relaxare al calatorilor.

Localitatea ofera cate ceva pentru orice tip de turist: obiective istorice fascinante pentru potolirea setei de cunoastere, partii de ski pentru pasionatii de sporturi de iarna si manastiri bucovinene pentru cei in cautare de dezvoltare spirituala.

Iata care sunt principalele obiective turistice de explorat in Gura Humorului:

Partia de ski Soimul – Foarte aproape de frumoasa Manastire Voronet, Partia Soimului are capacitatea de a gazdui circa 870 de aventurieri pe zi. Cu o lungime de 1478 de metri si cu o panta de circa 20%, partia are altitudinea de 762 de metri la punctele de plecare si altitudinea de 477 de metri la punctele de sosire.

In ultimii ani, partia a avut parte de o dezvoltare puternica, fiind dotata cu instalatie de nocturna, cu o masina de batatorit omatul si cu 5 turnuri de zapada. Partia poate, de asemenea, sa fie traversata de un telescaun modern, cu 97 de cabine a cate 4 locuri, care are capacitatea de a transporta in jur de 1200 de persoane pe ora. 

Manastirea Homor – Situat in lo/calitatea Homor, la o distanta de 6 kilometri de Gura Humorului, impresionantul monument arhitectural medieval a fost construit in anul 1530 de logofatul Teodor Buboiog. Desi cel mai notabil element al manastirii este pridvorul deschis, lacasul de cult atrage atentia, de asemenea, datorita picturilor sale exterioare fascinante, unde compozitia “Asediul Constantinopolului” aduce aminte de istoria zbuciumata a Moldovei greu incercata de cotropitorii otomani.

 

Manastirea Voronet – Probabil cea mai cunoscuta si apreciata manastire din Romania, Voronetul este un complex monahal micut, construit in Epoca Medievala, care de cativa ani face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Unii o numesc “Capela Sixtina a Estului” deoarece este cel mai valoros lacas de cult ctitorit de Stefan cel Mare. 


 Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488 in doar 3 luni si 3 saptamani. Aceasta a fost mentinuta pana in prezent la forma initiala, desi, intre timp, a avut parte de cateva modificari, cea mai notabila fiind cea din anul 1547, cand Grigore Rosca i-a adaugat un provor.

Desi are un decor interior impresionant ce include picturile Cina cea de Taina, Imprastierea Apostolilor, Ciclul patimilor si Spalarea picioarelor, Voronetul este apreciat chiar mai mult pentru picturile sale exterioare in care predomina o nuanta albastra unica, care in timp si-a castigat renumele de “albastru de Voronet”. Aceste picturi exterioare sunt considerate a fi cele mai impresionante opere ale artei feudale din regiunea Moldovei.

Zona de agrement Arinis – Un obiectiv turistic recomandat mai mult pentru perioada verii, cand este deschis in fiecare zi, zona de agrement Arinis este dotata cu o piscina acoperita de dimensiuni olimpice,  o piscina pentru copii, opt terenuri diferite de sport si un patinoar. Deschis pentru prima data in anul 2010, domeniul Arinis dispune, de asemenea, de un loc de camping pentru cei care vor sa innopteze in cort sau in rulota.


Cazari:

          Pensiunea Inima Bucovinei **** Gura Humorului

           1 camera dubla de la 220 lei/nopate

           1 apartament de la  300 lei/noapte


Pensiunea Blumenhof Bucovina**** Voronet

 1 camera dubla de la 220 lei/nopate

1 apartament de la 385 lei/nopate

   

      Toaca Bellevue ****–Gura Humorului

        1 camera dubla de la 200 lei/noapte

 

miercuri, 18 noiembrie 2020

BAILE GOVORA - OAZA TA DE LINISTE

 

BAILE GOVORA



Amplasare : se gaseste la o altitudine de 360 m, in bazinul subcarpatic din nord-estul Olteniei, pe valea raului Hintia, la 20 km de Ramnicu Valcea.

Climat : continental moderat, cu influenta mediteraneeana cu veri racoroase si ierni blande.temperatura medie anuala este de 11,2 grade celsius.vanturile sunt foarte rare, iar regimul precipitatiilor este moderat – 800 mm/an.

Factori naturali de cura : ape minerale clorurare – sodice, iodurate, bromurate, sulfuroase, slab bicarbonate, hipotone.Apele izvoarelor, slab mineralizate, sunt caracterzizate printr-o concentratie mica de hidrogen sulfurat si clor, bogate in bicarbonati ; namol sapropelic de la Ocnele Mari.

Indicatii terapeutice : afectiuni ORL, afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale articulare, sechele post-traumatice, afectiuni neurologice periferice si centrale, afectiuni asociate.

Tipuri de proceduri : bai calde cu ape minerale iodurate si sulfuroase, bai cu esenta de brad.

Atractii turistice : colectia de arheologice si arta ’’Gheorghe Petre’’, manastirile Arnota, Bistrita, Turnu, Stanisoara, Cornetu, Govora, Horezu ; defileul Oltului : Turnu Rosu – Cozia. 

Govora este una din cele mai bogate statiuni in ape iodurate si bromurate din Europa, iodul si bromul fiind de origine organica. Climatul este continental moderat cu influente mediteraneene, sedativ cu predominanta aeroionilor negativi si incarcatura minima cu polenuri alergogene, umiditatea fiind relativ constanta.

Cel mai frumos  exemplar de arhitectura romaneasca, Manastirea Horezu, inaltata in 1693, de C. Brancoveanu si inclusa in patrimoniul UNESCO in 1995. Manastirea Dintr–un Lemn (sec. 17) are o icoana facatoare de minuni a Fecioarei. Manastirea  Bistrita (1491), Cotmeana (1387), Arnota (1634), Surpatele (sec. 15), Cozia, pe Olt devenita lacas vesnic construita de Mircea cel Batran.


Cazare Baile Govora


HOTEL OLTENIA 3* 

Perioada 13.09.-15.12.2020

  • cazare minim  5 nopti , Loc in dubla 3*,pensiune completa meniu fix, 3 proceduri/zi - 150 lei/zi/pers
  • cazare minim 5 nopti , loc in dubla 3*, fisa cont de 50lei/zi, 3 proceduri/zi de L-S - 150lei/zi/pers
  • cazare minim 5 nopti, loc in garsoniera  3*, pensiune completa meniu fix , 3 proceduri/zi de L-S - 160lei/zi/pers
  • cazare minim 5 nopti , loc in  garsonier 3*, fisa cont 50lei/zi/, 3 proceduri/zi/L-S - 160lei/zi


Hotel Palace 4*-perioada 01.09.2020-11.12.2020

  • Oferta "imunizare balneara de toamna" include :5 nopti cazare cu demipensiune , 5 zile cura balneo, examinare medicala la 995 lei/pachet/pers
Relatii si rezervari - Agentia Gorj Turism-Zona Garii
Telefon:0253 22 74 35; 0745 30 44 77, 0723 38 73 73

luni, 16 noiembrie 2020

Mănăstirea Voroneț



Despre Mănăstirea Voroneț

În centrul unui sat situat la poalele Carpaţilor, pe sobrul fond verde al pădurii de brazi, se ridică o biserică simplă cu pereţii exteriori ornaţi în fresce – Mănăstirea Voroneț. Edificiul pare un Evangheliar iluminat larg deschis. Astfel l-au vrut demult pictorii anonimi şi cei care au comandat aceste picturi: pereţii tapisaţi cu fresce trebuiau să figureze ochilor privitorilor învăţătura Scripturii. Şi tot astfel se prezintă ea astăzi vizitatorilor din lumea întreagă emoţionaţi să descopere, în mijlocul unei naturi armonioase, un edificiu încă mai armonios, ridicat de mai bine de 500 de ani de mâini inspirate exprimând credinţa şi lirismul lor în piatră şi culoare.

Biserica Mănăstirii Voroneţ este ctitoria slăvitului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt construită în 1488 în numai trei luni şi trei săptămâni (din 26 mai la 14 septembrie).

Arhitectura

Specialişti avizaţi apreciază că arhitectura sa este reprezentativă pentru stilul moldovenesc fiind o sinteză originală şi specifică unor caracteristici de sorginte bizantină (forma treflată sau triconică a absidelor naosului, împărţirea în altar, naos şi pronaos, sistemul de boltire) cu elemente aparţinând goticului târziu (înălţimea bisericii, contraforturile exterioare, chenarele uşilor şi ferestrelor în arc frânt, modul de tratare al pietrei cioplite). Peste acestea s-au suprapus, topindu-le într-un tot unitar de o frumuseţe unică, caracteristici ale artei autohtone (simplitatea şi caracterul intim al construcţiei, acoperişul ţuguiat de şindrilă traforată ca la casele de la ţară). [Vasile DRĂGUŢ]

Biserica Mănăstirii Voroneţ, corabie din piatră, plină de graţie, simplitate şi farmec, impune prin verticalitate, prin proporţii armonioase, prin soliditatea structurii, a zidurilor masive susţinute de contraforturi şi, mai ales, prin iscusita trecere de la corpul dreptunghiular al clădirii la absidele laterale şi la absida mare ce corespunde altarului, toate de formă semicirculară. [Corina POPA]

Inspirată din modelele mai arhaice şi mai austere din iconografia bizantină, pictura interioară, realizată în 1496 prin grija marelui ctitor, impresionează prin claritatea şi rigoarea desfăşurării iconografice, prin desenul viguros, gama cromatică cu acorduri grave, prin expresivitatea deloc stereotipă sau convenţională a personajelor. [Petre COMARNESCU]

 Legenda Mănăstirii Voroneț

Este îndeobşte cunoscut faptul că voievodul moldovean a construit şi renovat multe biserici şi mănăstiri [48], dar povestea sacră a Voroneţului aduce, alături de Marele Ştefan, pe Cuviosul Părinte Daniil, unul din cei mai mari Sfinţi pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, sihastru şi duhovnic vestit, cel care la Putna, într-o mică chilie săpată în piatră şi apoi, timp de 20 de ani la Voroneţ, a creat o mişcare isihastă fără egal pentru timpul său. Legenda “originii” Sfintei Mănăstiri Voroneţ uneşte pe vecie cele două mari personalităţi în destinul nostru naţional:

Iară Ştefan-Vodă, mergând de la cetatea Neamţului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneţ, unde trăia un părinte sihastru, pre nume Daniil. Şi bătând Ştefan-Vodă în uşa sihastrului să-i descuie, au răspuns sihastrul să aştepte Ştefan-Vodă afară până ce şi-a istovi ruga. Şi după ce şi-au istovit ruga, l-au chemat în chilie pre Ştefan-Vodă. Şi s-au spovedit Ştefan-Vodă la dânsul. Şi au întrebat Ştefan-Vodă pre sihastru ce va face, că nu poate să se mai bată cu turcii; închina-va ţara la turci, au ba? Iar sihastrul a zis să nu o închine, că războiul este al lui, numa, după ce va izbândi, să facă o mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghie, să fie hramul bisericii”[cronicarul Ion NECULCE].

Fresca exterioară

În secolul al XVI-lea – mai precis în 1547 – un ucenic al său, Mitropolitul Grigorie Roşca, cărturar cu preocupări largi, a mărit biserica adăugându-i pe latura vestică un pridvor închis, după care a purces la împodobirea întregului lăcaş cu picturi pe faţade. Tot atunci a fost pictat şi interiorul pridvorului.

Frescele de pe pereţii exteriori, realizate la numai un an de la moartea lui Petru Rareş, aparţin de drept epocii acestui domnitor (alături de cele de la Probota, Humor, Moldoviţa şi Arbore). Ele dau în mare măsură strălucirea artistică şi faima Voroneţului, şi fac ca Mitropolitul Grigorie Roşca să fie considerat al treilea ctitor al Sfintei Mănăstiri Voroneţ – după Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfântul Daniil Sihastrul. Autorul presupus al acestei adevărate capodopere a Renaşterii în sud-estul Europei este pristavul Marcu.

Pe un fond albastru, de o intensă strălucire, picturile exterioare se desfăşoară pe faţade ca un covor încărcat de culori, încântând privirile cu farmecul tineresc al armoniilor. Desenul este ferm, bărbătesc, figurile sunt construite cu rigoarea unui autentic portret, sensul realităţii fiind aici mai prezent decât la alte monumente. Calitatea artistică de excepţie a acestor picturi este conferită de viziunea monumentală, de frumuseţea decorativă a compoziţiei lor, de savanta alternanţă de teme ordonate în registre şi panouri cu cele desfăşurate în frize.[ Vasile DRAGUŢ]

Spre vest, pridvorul nu are nici o deschidere şi soluţia aleasă este fără precedent: arhitectura este subordonată decoraţiei ce urma a fi pictată. Spaţiul amplu, împreună cu ariile laterale ale masivului contrafort devine o imensă scenă pe care se desfăşoară în culori strălucitoare drama binecunoscută a Judecăţii de apoi – o uriaşă compoziţie, unică în arta întregului Orient creştin. Judecata de apoi, fără chipurile de coşmar care apar în Occident mai târziu, înfăţişată în chipul unei linişti sărbătoreşti, expune mai înainte de toate cum se împlineşte până la sfârşit planul Tatălui cu lumea Sa, adică în Fiul Său care o judecă şi o duce la Mântuire.

Celelalte faţade ale pridvorului sunt utilizate pentru reprezentarea unor teme de care Mitropolitul Grigorie Roşca se ataşase în mod special: spre sud, Viaţa Sfântului Nicolae şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pe contrafort Sfântul Gheorghe omorând balaurul, spre nord Vămile văzduhului, o temă escatologică frecventă la clădirile monahale.

Pe pereţii exteriori ai pronaosului şi naosului (biserica Sfântului Ştefan cel Mare), iconografia urmează liniile tradiţionale. Se cuvine amintită mai întâi vasta reprezentare a Cinului (Ierarhia cerească şi pământească) căreia îi sunt rezervaţi întotdeauna pereţii absidei Altarului precum şi absidele laterale: procesiunea tuturor Sfinţilor din Vechiul şi Noul Testament se îndreaptă spre Răsărit ca spre o ţintăA doua temă, amplasată pe faţada de sud în dreptul pronaosului, reprezintă Arborele lui Iesei sau Arborele genealogic al lui Iisus Hristos. Al treia temă, aparent nelipsită din programul decorului exterior al acestei perioade, este Imnul Acatist reprezentat pe faţada de nord.

Alte comori ale Voronețului

Dincolo de arhitectura şi pictura cu mai sus menţionatele valori, Sfânta Mănăstire Voroneţ prezervă o bogăţie de artă medievală: lespezile funerare ale mormintelor din pronaos şi din pridvor cu motive decorative de o valoare artistică deosebită, jilţul şi stranele care aduc ornamente din diferite stiluri ingenios îmbinate şi impresionează prin discreţia cu care se înscriu în interiorul de arhitectură fără să tulbure spaţiul sau să intre în concurenţă cu decoraţia murală. Adevărate capodopere ale sculpturii în lemn sunt în tâmpla Altarului. La acestea se cuvin adăugate multe alte piese ce pot fi regăsite în diferite colecţii şi muzee: epitafe, broderii de mari dimensiuni şi ferecătura dăruită de Mitropolitul Grigorie Roşca Mănăstirii Voroneţ (1557) care aduce noutatea unei interpretări mai decorative şi pe coperta din spate are figura Sfântului Daniil într-o interpretare solemnă inspirată de un model de icoană.

Mai bine de trei secole – până în finele veacului al XVIII-lea – sub semnul Cuviosului Daniil, Sfânta Mănăstire Voroneţ, lăcaş de înaltă trăire duhovnicească şi-a asumat o dublă misiune, culturală şi educativă: “din strana bisericii ne-au transmis ortodoxia curată şi dragostea de neam” [I.P.S. Pimen SUCEVEANUL]. Aici au învăţat carte şi au deprins nevoinţa duhovnicească numeroşi preoţi, egumeni, monahi şi dregători de ţară.

Mănăstirea Voroneț, monument istoric

În 1785 Mănăstirea Voroneţ se găseşte printre cele 23 de mănăstiri desfiinţate după anexarea părţii de nord a Moldovei Imperiului Austriac. Călugării au fost siliţi să-şi părăsească Mănăstirea; chiliile au ajuns treptat ruine. De-a lungul timpului, din foştii lucrători pe pământurile Mănăstirii s-a format satul Voroneţ iar biserica a fost folosită la oficierea slujbelor pentru aceşti credincioşi.

La începutul secolului al XX-lea – după Marea Unire – personalităţi culturale şi politice readuc în conştiinţa publică valoarea istorică şi artistică a vechii ctitorii. Sfântul locaş este declarat monument istoric. Numărul vizitatorilor din ţară şi din străinătate creşte continuu.

În perioada comunistă se trece în conul de umbră adevărata identitate a lăcaşului: se vizita “monumentul istoric şi de artă de la Voroneţ”. Dată fiind valoarea sa artistică deosebită, monumentul, considerat muzeu al arhitecturii şi picturii din vremurile lui Ştefan cel Mare trebuia „ferit de uzura altei destinaţii”. Treptat, lumânările şi slujbele sunt complet interzise în Biserică. Se fac intervenţii de restaurare lărgindu-se streaşina acoperişului pentru a proteja pictura exterioară şi lucrări pentru înlăturarea umezelii care ameninţa unele fresce, pentru consolidarea unor porţiuni de zidărie pe cale de deteriorare, pentru repararea şi întărirea pardoselii.

Cazari in apropiere:

Complex Turistic Casa Elena 4****, Voronet

Camera dubla 60 euro/noapte

Camera tripla 72 euro/noapte

Apartament 85 euro/nopate


Toaca Bellevue**** -Gura Humorului

TARIF LEI / CAMERA sezon (01.05-15.09; 01.20.12)

Camera single/noapte, cazare cu MD 190lei

Camera dubla/noapte, cazare cu MD 220lei

Camera dubla delux/noapte, cazare cu MD 320lei

Apartament mansardat, fara balcon 350lei

Apartament VIP, cu balcon 395lei

TARIF LEI / CAMERA extrasezon (03.01-30.04; 16.09-30.11)

Camera single/noapte, cazare cu MD 170 lei

Camera dubla/noapte, cazare cu MD 200lei

Camera dubla delux/noapte, cazare cu MD 270lei

Apartament mansardat fara balcon, cazare cu MD 330 lei


Pensiunea Inima Bucovinei 4**** - Gura Humorului

Camera dubla/noapte, cazare 220lei

Apartament cazare 300lei


Relatii si rezervari -Agentia Gorj Turism - Zona Garii

Telefon : 0253 22 74 35; 0745 30 44 77; 0723 38 73 73