vineri, 20 noiembrie 2020

Gura Humorului, un orasel fermecator in inima Bucovinei

 Situat in nordul Romaniei, in judetul Suceava, oraselul poarta denumirea raului Humor. In zona exista chiar si o legenda legata de numele localitatii. Se spune ca in anii 1200, tatarii ajunsi pe aceste meleaguri, din cauza unor ploi abundente au intampinat greutati in incercarea de a traversa raul. Astfel, ei au denumit raul “Homor”, cuvand care in limba turanica inseamna “repede”. Cu trecerea timpului, acest nume s-a schimbat in “Humor”. Chiar si asa, exista inca batrani in regiune care tind sa pronunte numele orasului “Homor”.

Invaluita de peisaje montane pitoresti, Gura Humorului este locul in care bate inima Bucovinei. Este, totodata, locul in care inca se aud doinele transmise din mosi-stramosi si locul de relaxare al calatorilor.

Localitatea ofera cate ceva pentru orice tip de turist: obiective istorice fascinante pentru potolirea setei de cunoastere, partii de ski pentru pasionatii de sporturi de iarna si manastiri bucovinene pentru cei in cautare de dezvoltare spirituala.

Iata care sunt principalele obiective turistice de explorat in Gura Humorului:

Partia de ski Soimul – Foarte aproape de frumoasa Manastire Voronet, Partia Soimului are capacitatea de a gazdui circa 870 de aventurieri pe zi. Cu o lungime de 1478 de metri si cu o panta de circa 20%, partia are altitudinea de 762 de metri la punctele de plecare si altitudinea de 477 de metri la punctele de sosire.

In ultimii ani, partia a avut parte de o dezvoltare puternica, fiind dotata cu instalatie de nocturna, cu o masina de batatorit omatul si cu 5 turnuri de zapada. Partia poate, de asemenea, sa fie traversata de un telescaun modern, cu 97 de cabine a cate 4 locuri, care are capacitatea de a transporta in jur de 1200 de persoane pe ora. 

Manastirea Homor – Situat in lo/calitatea Homor, la o distanta de 6 kilometri de Gura Humorului, impresionantul monument arhitectural medieval a fost construit in anul 1530 de logofatul Teodor Buboiog. Desi cel mai notabil element al manastirii este pridvorul deschis, lacasul de cult atrage atentia, de asemenea, datorita picturilor sale exterioare fascinante, unde compozitia “Asediul Constantinopolului” aduce aminte de istoria zbuciumata a Moldovei greu incercata de cotropitorii otomani.

 

Manastirea Voronet – Probabil cea mai cunoscuta si apreciata manastire din Romania, Voronetul este un complex monahal micut, construit in Epoca Medievala, care de cativa ani face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Unii o numesc “Capela Sixtina a Estului” deoarece este cel mai valoros lacas de cult ctitorit de Stefan cel Mare. 


 Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488 in doar 3 luni si 3 saptamani. Aceasta a fost mentinuta pana in prezent la forma initiala, desi, intre timp, a avut parte de cateva modificari, cea mai notabila fiind cea din anul 1547, cand Grigore Rosca i-a adaugat un provor.

Desi are un decor interior impresionant ce include picturile Cina cea de Taina, Imprastierea Apostolilor, Ciclul patimilor si Spalarea picioarelor, Voronetul este apreciat chiar mai mult pentru picturile sale exterioare in care predomina o nuanta albastra unica, care in timp si-a castigat renumele de “albastru de Voronet”. Aceste picturi exterioare sunt considerate a fi cele mai impresionante opere ale artei feudale din regiunea Moldovei.

Zona de agrement Arinis – Un obiectiv turistic recomandat mai mult pentru perioada verii, cand este deschis in fiecare zi, zona de agrement Arinis este dotata cu o piscina acoperita de dimensiuni olimpice,  o piscina pentru copii, opt terenuri diferite de sport si un patinoar. Deschis pentru prima data in anul 2010, domeniul Arinis dispune, de asemenea, de un loc de camping pentru cei care vor sa innopteze in cort sau in rulota.


Cazari:

          Pensiunea Inima Bucovinei **** Gura Humorului

           1 camera dubla de la 220 lei/nopate

           1 apartament de la  300 lei/noapte


Pensiunea Blumenhof Bucovina**** Voronet

 1 camera dubla de la 220 lei/nopate

1 apartament de la 385 lei/nopate

   

      Toaca Bellevue ****–Gura Humorului

        1 camera dubla de la 200 lei/noapte

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu