Delta s-a format de-a lungul a 10 000 de ani și continuă să crească și astăzi, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc. Este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1991 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată rezervație a biosferei. Este un labirint de lacuri și canale, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume și este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă. Este un unicat in Europa prin flora si fauna.
Fiind a treia ca mărime din Europa, și pe locul 22 la nivel mondial, Delta crește an de an cu aproximativ 40 m². În momentul de față suprafață deltei este de peste 5 700 km². Din toată această suprafață doar 10% este reprezentată de uscat.
Vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede, 78% fiind reprezentată de stuf, rogoz, papură, pipirig, salcie pitică , iar pe marginea canalelor putem întâlni o varietate de nuferi, albi sau galbeni.
Pădurea Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Peisajul de aici este unul deosebit, unde pâlcurile de pădure alternează cu dunele de nisip, formate cândva pe fundul mării. Predomină stejarii, unii dintre ei cu vârste de peste 300 de ani. În pădure se mai pot întâlni și peste 10 specii de orhidee, dar și o specie de liană ce poate ajunge până la 25m.
Fauna preponderent reprezentată de pești, amfibieni, reptile și păsări.
Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei, iar în est se varsă în Marea Neagră. Delta Dunării este traversată de paralela de 45° latitudine N și de meridianul de 29°, longitudine E. La nord, brațele Chilia și Musura formează granița cu Ucraina. Delta incepe sa se contureze de la Patlageanca unde se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud. Acesta din urma, cand ajunge la Ceatal Sfantu Gheorghe se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe
- Bratul Chilia : este un brat nordic din Delta Dunarii si are o lungime de 111 km. Prin bratul Chilia curge 60% din debitul de apa al fluviului Dunarea, fiind navigabil pentru vasele mici.De-a lungul drumului zarim satele care sunt insirate pe mari intinderi unele abia vazandu-se din cauza perdelei dese de salcii sau din mijlocul plantatiilor de pomi fructiferi (in special gutui).
- Bratul Sulina:este cel mai scurt brat al Deltei Dunarii ,este un oras port al Judetului Tulcea ,acesta varsandu-se in Marea Neagra in dreptul orasului .La varsarea in mare are loc o depunere relativ brusca a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii negre, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare , pentru a se diminua acest efect, a fost construit un dig (in lungime de 10 km) care indeparteaza spre larg aluviunile aduse de curentul circular al marii.
- Biserica Greceasca Sf. Nicolae;
- Cimitirul Maritim;
- Farul Vechi;
- Muzeul si Farul de aterizare;
- Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunarii;
- Turnul de apa .
- Bratul Sfantul Gheorghe al Dunarii – are un curs sinuos desfasurat pe 112 km, inaintand spre sud-est. Sfantul Gheorghe este cel mai vechi brat, care transporta 22% din volum de apa si aluviuni. Cea mai mare adancime pe acest brat este de 26 m. Si acest brat a suferit transformari prin taierea unui numar de sase meandre, lungimea sa scurtandu-se la 70 de km navigabili.Sfantul Gheorghe este cel mai vechi brat, care transporta 24% din volum de apa si aluviuni.Navigatia pe acest brat al Dunării este de interes local. Sectionarea unor meandre în ultimul timp a micsorat lungimea cursului navigabil. De-a lungul său se insiră asezările: Nufăru, Mahmudia, Uzlina, ultima dintre ele fiind localitatea Sfântu Gheorghe.
- Suita cu 6 locuri cu 2 bai proprii - 400 lei/noapte
- Camera dubla matrimoniala sau twin cu baie - 180 lei/noapte
- Camera tripla cu baie - 270 lei/noapte
Relatii si rezervari -Agentia Gorj Turism - Zona Garii
Telefon : 0253 22 74 35; 0745 30 44 77; 0723 38 73 73
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu